top of page

Köpekler hakkında ilginç bilgiler

Güncelleme tarihi: 12 Şub 2022

Köpeğinizi ne kadar iyi tanıyorsunuz? Söz konusu tüylü dostlarınız olduğunda onları, siz sahiplerinden başka, kim en iyi tanıyabilir ki diye düşünüyor olabilirsiniz. Öyle ki, sizinle oyun oynamak istediğinde ağzında hangi favori oyuncağı ile geleceğini, karnını açıp önünüze yattığında en çok nereyi kaşırsanız hoşuna gideceğini, hatta yürüyüşe çıkardığınızda uğramadan dönmek istemeyeceği o parkı en iyi siz bilirsiniz. Ancak onları sandığınız kadar da iyi tanımıyor olabilirsiniz. Sevimli dostlarınızın kafasında olup biten şaşırtıcı ve ilginç bilgileri sizler için bu yazımızda derledik.


Köpekler renk körü müdür?


Eskiden beridir köpeklerin dünyayı siyah beyaz gördüğüne ya da renk körü olduklarına dair bir inanış vardır. Öncelikle akıllarda kalmış bu bilgilerin yanlış olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yapılan pek çok araştırma ile köpeklerin renk körü olmadığı görülmüştür. Ancak dünyaları, biz insanlarınki kadar da renkli değil. Öyleyse köpekler hangi renkleri görür? İnsanların gözünde renkleri alyılabilmelerini sağlayan üç koni bulunurken, köpeklerin gözünde bu konilerden yalnızca iki adet bulunur. Bu nedenle görebildikleri renkler mavi ve sarı renk skalası ile sınırlıdır, kırmızı ve yeşil renk skalasında bulunan renkleri ayırt edemezler. Öte yandan, köpeklerin ışık algılarında böyle bir farklılık yoktur. Hatta gece görüşleri insanlarınkinden çok daha iyidir. Sarı, kahverengi, gri ve mavi renkteki ışıkları algılabilirler. Yani, parlak kırmızı renkli nesneler aslında köpekler tarafından kahverengi görülmektedir. Bu noktada düşünceli bir sahip olarak sorabilirsiniz, o halde köpeğime hangi renkte oyuncak almalıyım? Köpeğiniz için oyuncak, yatak veya mama kabı gibi ürünler seçerken, mavi ve sarı ağırlıklı renkler tercih edebilirsiniz.

Ancak evinizin dekorasyonunu da hesaba katıyorsanız elbette o kırmızı kalp şeklindeki su kabını almanızda bir sakınca olmayacaktır, nedenini kimseye söylemeyiz...



Köpekler üşür mü?


Özellikle soğuk ve karlı havaların gelişi ile hem evcil dostunuz hem de sokaktaki canlar için endişelendiğinizi biliyoruz. Bu soruya yanıt vermeden önce şunları bilmeniz de fayda var. Köpeklerin doğal vücut sıcaklıkları insanlara oranla daha yüksektir. 38 °C ve üstü vücut ısısı köpekler için normal kabul edilir. Tüylerinden oluşan kürkleri de, vücut ısılarını korumakta onlara yardımcı olur. Ancak ne yazık ki bu, uzun süre soğuk havada kaldıklarında, üşümeyecekleri anlamına gelmemektedir. Öte yandan, bazı ırklar doğaları gereği, soğuk havalara karşı vücut sıcaklıklarını koruyabilme özelliğine sahiptirler. Aynı şekilde, sokak köpekleri de, soğuk hava gibi sokağın zorlu koşullarına zamanla adapte olabilmeleri nedeni ile çok daha dayanıklı hale gelebilirler. Ev gibi kapalı ve daha sıcak ortamlarda büyümeye alışmış köpekler de ise durum, köpeğin cinsine, ırkına, tüy cinsine de bağlı olarak, görece farklılık gösterir. Evcil köpekler de tıpkı bizler gibi soğuğa karşı hassas bir bünyeye sahip olabilirler. Önemli olan üşüme hissinin süreklilik kazanmamasıdır, çünkü böyle bir durum, donma ve hipotermi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki bir köpeğin üşüdüğünü nasıl anlarız? Titreme, normalden fazla uyuma hali ve uyku pozisyonu, yavaşlayan hareketler ve uyuşukluk, kaslarının normalden daha sert oluşu ve hareket etmede güçlük, kurumuş burun ve soğuk patiler, huzursuz davranışlar köpeğinizin üşüdüğüne dair önemli işaretler olabilir. Neyse ki, böyle bir durumu kontrol altına almak ya da önüne geçmek için uygulayabileceğiniz çözümler ve alabileceğiniz önlemler mecvut. O halde köpeklerin üşümesi nasıl engellenir?

Özellikle dışarıda yürüyüşe çıkarmadan önce köpek kıyafetleri ve patileri için patik, ayakkabı gibi ürünler giydirmenin, yattığı zeminin altına ya da köpeğinizin üstüne battaniye sermenin buç konuda yardımı dokunacaktır. Sokaktaki canların üşümemesi için ise, karınlarının doymasına aracı olarak ve onlara üzerine kıvrılabilecekleri bir yatak, imkanınız varsa içlerinde uyuyabilecekleri bir kulübe sağlayarak yardımcı olabiliriz.


dog, cold, köpek, soğuk, üşümek, köpekler, dogs, getting cold


Köpekler insanların hasta olup olmadığını anlayabilir mi?


Bu sorunun cevabı inanması zor olsa da evet! Köpekler hastalığın kokusunu alabilirler. Bir kişi hasta olduğunda, vücut kimyası değişecektir ve köpekler hassas burunları ile, bu ince değişiklikleri algılayarak durumu bilebilirler. Köpekler, insan vücudundaki uçucu organik bileşikleri (VOC'ler) koklayarak, şeker hastalığı, bazı enfeksiyonlar ve kanser de dahil olmak üzere pek çok hastalığı fark edebilirler. Hatta hastalıkların erken teşhisine yardımcı olacak şekilde eğitilebilir. Örneğin, yakın zamanda ülkemizde, köpekler Covid-19 tespiti için başarılı bir şekilde eğitildiler.

Şimdi soruyu biraz daha farklı bir açıdan ele alalım. Belki siz de, sosyal medyada gezinirken köpeklerin, hamile kalan sahiplerinin henüz daha yeni yeni büyümeye başlayan karınlarının üzerine yattıkları o sevimli videolara denk gelmişsinizdir. Peki bu yalnızca tatlı bir tesadüf müdür yoksa gerçekten de köpekler hamileliği algılabilirler mi? Yukarıda bahsetmiş olduğumuz vücut kokusundaki değişimlerin yanı sıra, köpekler hormonlardaki değişiklikleri de algılayabilirler. Gebeliğin normal ve sağlıklı bir parçası olan hormon seviyelerindeki artış köpeklerin dikkatini çekebilir. Aynı şekilde sahiplerindeki, gebeliğe bağlı olarak değişen duygu, davranış ve rutin değişikliklerini de hissedebilir ve gözlemleyebilirler.


köpek, evcil hayvan, hamilelik, hamile kadın, dog, sense pregnancy, pregnant women


Köpekler kuyruklarını neden sallar?


Dışarıdan eve geldiğinizde, havaya dikilmiş, hiç durmadan sallanan kuyruğu ile sizi kapıda karşılayan köpeğinizin ne kadar da sevimli göründüğünü biz de tahmin edebiliyoruz. Peki hiç düşündünüz mü, kuyruk sallamanın köpeğiniz için anlamı nedir? Köpeklerin kendilerine has kuyruk dilleri vardır. Bu bir nevi, duygu ve düşüncelerini ifade edebilmek için kullandıkları bir iletişim şeklidir. Bu nedenle, kuyruk hareketlerini doğru şekilde yorumlayabilmeniz onları anlayabilmeniz, aranızdaki iletişimi ve bağı kuvvetlendirebilmeniz için oldukça önemlidir. İşte sizin için işinizi kolaylaştıracak ipuçları! Öncelikle unutmayalım ki, farklı kuyruk hareketlerinin yorumlanışları da birbirlerinden farklı olacaktır. Bu noktada kuyruğun yönü, pozisyonu ve sallanma hızı önemli bir rol oynar. İstatistiklere göre köpeklerin çoğu mutluyken kuyruğunu sağ tarafa doğru sallarken, sol tarafa doğru sallaması ise korktuğu anlamına gelir. Aynı şekilde kuyruğunu bacağın arasına sıkıştırması da korkmuş bir köpeğe işaret eder. Serbest ve rahat duran veya hafifçe sallanan bir kuyruk köpeğin de sakin, rahat ve halinden memnun olduğunu gösterir. Yüksekte duran ve hızla sallanan bir kuyruk heyecan veya dikkati simgelerken, alçakta duran kuyruk endişeyi, stresi ve korkuyu simgeler, buna genellikle geriye yatmış kulaklar ve kamburlaşan beden hareketleri de eşlik edebilir. Yere paralel duran kaskatı bir kuyruk ise bir tehlike sezdiklerini gösterir.

Ancak Poomerianlar gibi pofuduk mu pofuduk, kısa kuyruklu bir köpeğiniz varsa onu anlamak biraz daha zor olabilir. O zaman siz de onu öpün gitsin :)




Köpekler rüya görür mü?


Eğer bir köpek ebevyni iseniz, köpeğinizin uyurken bacaklarını ve kuyruğunu hareket ettirmeye çalıştığına, sızlanma gibi tiz sesler çıkardığına veya türlü garip davranışlar sergilediğine şahit olmuşsunuzdur. Acaba köpeğiniz bu esnada rüya görüyor olabilir mi?

Bilim adamları öyle düşünüyorlar! Köpeklerin tıpkı insanlar ve diğer memeliler gibi, uykunun rüya görülen evresi olarak da bilinen, REM (rapid eye movementhızlı göz hareketi) uykusunu yaşadığına inanıyorlar. Bu uyku evresinde hem insanlar hem de köpekler benzer şekilde yüksek beyin aktivitesine sahiptir. Bu da köpeklerin tıpkı bizim gibi rüya gördüklerini gösterir. Dahası, köpeklerin sadece bizim gibi rüya gördükleri değil, aynı zamanda bize benzer rüya gördükleri, yani derin uykudayken günlerine ait anları tekrarladıkları da düşünülüyor.




Köpekler regl olur mu?


Doğada her canlının türünü devam ettirme ve çoğalma amacı vardır. Köpekler de bu konuda istisna değildir elbette. Regl insanlarda ve pek çok memeli canlıda görülen doğal bir süreçtir. İnsanlarda, her ay kadınların rahimleri hamilelik için kendini hazırlar, hamilelik oluşmadığında ise yumuşak doku ve kan vücuttan dışarı atılır. Bu süreç ortalama olarak 28 günde bir gerçekleşmektedir. Yetişkinliğe adım atan dişi köpeklerde de benzer bir süreç yaşanır. Ancak bu süreç insanlarda olduğundan çok daha farklıdır. Dişi köpeklerde döngü daha farklı sürelerle ve evrelerle devam eder. Köpeklerdeki menstrüasyon döngüsüne, östrüs döngüsü adı verilmektedir. Köpeklerde bu döngü başladığı zaman belli başlı davranışsal ve fiziksel değişiklikler meydana gelmektedir. Bu nedenle östrüs döngüsünü fark etmek oldukça kolaydır. Döngünün başlama zamanı köpek türlerine göre değişiklik göstermektedir. Küçük köpekler hemen hemen dört aylık olduklarında ilk östrüs döngüsünü yaşayabilirler. Büyük ya da dev ırklarda ise bu süreç 18 - 24 aya kadar çıkabilir. Ancak ortalama olarak ilk kızgınlık 6 aylıkken görülmektedir. Çoğu köpek yılda iki kez veya yaklaşık her altı ayda bir östrüs döngüsünü yaşayabilir, ancak bu aralık yine ırka ve cinse bağlı olarak, köpekten köpeğe değişkenlik göstermektedir. Küçük cins köpekler yılda üç kez, büyük cins köpekler ise her 12 ayda bir döngü yapabilir. Peki dişi köpeğimize östrüs döngüsünde nasıl yaklaşmalıyız? Hijyen ve anlayış gerektiren bu süreçte, onlara nasıl yaklaştığınız son derece önemlidir. Ortalama olarak ilk iki hafta kanama meydana gelmektedir. Bu süreçte çeşitli pedlerle ya da bezlerle önlem alabilirsiniz. Dişi köpekler östrüs ile beraber daha endişeli ve sinirli olabilirler. Hatta bazı köpeklerde aşırı agresiflik durumları bile ortaya çıkabilir. Bu süreçteki bir köpeğe yaklaşırken dikkatli ve anlayışlı olmanız da fayda var.


dog, köpek, periods, dogs, dişi köpek, östrüs, dogs in heat, dog in heat, female dog, princess dog


Köpekler kıskanır mı?


Bir köpek sahibi iseniz hayvan dostunuz tarafından kıskanıldığınızı düşündüğünüz anlar yaşamış olabilirsiniz. Şunu söyleyebiliriz ki haksız sayılmazsınız. Köpekler, sahipleri potansiyel bir rakiple etkileşime girdiğinde kıskanç davranışlar sergileyebiliyorlar. Hatta sahiplerinin başka köpekleri sevdiğini hayal edip kıskanabiliyorlar. Evet, doğru duydunuz! Yapılan yeni bir araştırma, köpeklerin kıskançlık davranışının çevrede bir rakip olmasa bile tetiklenebildiğini ortaya koydu. Köpekler, kendilerini kıskandıracak bir durumu hayal edebilecekleri zihinsel kapasiteye sahipler. Köpek sahipleri, kendi köpeklerinin görebileceği veya duyabileceği sekilde, başka bir canlıya ve özellikle de başka bir köpeğe sevgi ve ilgi gösterdikleri zaman kendi köpeklerinin ses çıkarma, heyecanlı davranma, havlama ve tasma çekme gibi davranışlar sergilemesi, kıskançlığın belirtisidir. Yani, köpekler de anneleri farklı bir çocukla ilgilendiğinde onları kıskanan çocukların tepkilerini andıran reaksiyonlar gösterebiliyorlar. İnsanların kıskançlığı ile kıskanç köpek davranışları arasında önemli kesişim noktaları bulunuyor.


dog, dogs, jelaous dog, jealousy, cute dog, köpek, kıskanç köpek, kıskançlık, oyuncak köpek, evcil hayvan, pet


Köpekler aşık olur mu?


Köpeklerin sahipleriyle ve diğer köpeklerle güçlü bağlar geliştirebileceğini biliyoruz, ancak aşk biz insanlar için bile yeterince karmaşık bir duygu iken köpeğiniz de bu duyguyu yaşıyor olabilir mi? Uzmanlar, bir romantik film tadında olmasa dahi, köpeklerin bir şekilde “aşık olma” yeteneğine sahip olduğunu düşünüyorlar. Oksitosin “aşk hormonu” olarak da bilinir ve 2014 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre, köpeklerle insanlar veya diğer köpekler arasındaki pozitif reaksiyonlar, köpeklerin beyinlerindeki oksitosin hormonunun salınımını tetikliyor. Köpekler gerçekten “romantik” aşka düşmeseler de sadece sahipleriyle değil, aynı zamanda diğer köpeklerle de derin ve kalıcı bağlar kurabilirler. Öyle ki, yayımlanan bir başka araştırmaya göre, Sundog ve Beans adındaki iki köpeğin, yanyanayken romantik davranışlar sergiledikleri ve ayrı tutuldukları zaman ciddi agoniye düştükleri gözlemlenmiş. Kısacası bu iki pati, birbirleri için deli oluyorlarmış! Dilimize yerleşmiş olan "köpek gibi sevmek" deyimi gerçekmiş meğer :)



 
 
 

Comments


bottom of page